Мебелите по поръчка – как се сбъдват Вашите желания

Здравейте, приятели, 

С тази статия започваме серия от публикации, в които ще отговорим изчерпателно на въпроса „Защо да изберем обзавеждане по поръчка пред покупката на готови мебели”. Ще се постараем да ви дадем полезни насоки и ще споделим с вас интересни идеи и практически опит. 

В блога ни ще наричаме събирателно „мебелист“ този, който произвежда за Вас мебелите по поръчка, или това е Вашия майстор на мебели. 

И така, разгледали сте няколко сайта на производители по поръчка, както и на големи търговски вериги, отделили сте достатъчно време във фейсбук-групите за мебели и обзавеждане, в определени моменти поръчката Ви изглежда най-добрата опция, но в други е трудно да претеглите „за“ и „против“. 

Затова, нека да започнем с вероятно познатите Ви от рекламните послания предимства на мебелите по поръчка, за да Ви покажем защо можете да им се доверите: 

Вашето обзавеждане ще се произведе, за да задоволи Вашите желания за цветове, функционалност, форми и разположение 

Изпълнението на индивидуален проект прави точно това, защото:

А. Вие избирате материалите, от които да бъде създадена прекрасната Ви нова кухня. 

При мебелите по поръчка материалите са два типа: ПДЧ и МДФ, с уточнението, че в нашия блог изключваме дървесината (масивно дърво).

ПДЧ е съкращение на Плочи от Дървесни Частици. МДФ е наименование на Дървесно-влакнеста плоча със средна плътност, като съкращението идва от английски език – MDF (Medium Density Fiberboard).

Основната разлика между двете е технологията на производство, която води и до разликите в техните показатели. ПДЧ е направено от дървесни частици, които са слепени по между си с различни видове смоли и лепила, а лицевите му страни са ламинирани с различни цветове или текстури, имитиращи дървесина. 

Мебелите по поръчка – как се сбъдват Вашите желания

От друга страна, МДФ се получава като дървесината се накисва докато се развлакни. След което получените влакна се пресоват до достигане на определена плътност и здравина. Върху лицевите му страни може да се нанесе боя в различни цветове и нюанси или да се залепи фурнир. Който се лакира и така полученото лице се доближава максимално близко до по вид и усещане до дървесината. 

МДФ е по-скъпия вариант, тъй като той е с по-висока плътност, по-трудно се раздува и е подходящ за помещения с висока влажност. Също така се оскъпява и от допълнителната цена за боядисване или лакиране и байцване. Поради възможността за боядисване при МДФ е по-широк спектъра на цветове и текстури. ПДЧ остава най-популярния материал и въпреки предимствата на МДФ. При подходящи избор на цветове и механизми, дава възможност за изработка на качествени и достъпни мебели. 

И двата материала Ви предлагат на практика неограничен брой комбинации от цветове, цвят и дървесни десен, цвят и стъклени вратички. Имате пълна свобода да развихрите въображението си. 

Важен момент е качеството на ПДЧ и МДФ, които се използват при поръчка, и тези в масовото производство. Дебелината на ПДЧ-плоскости при поръчка е 18 мм, докато в мебелните вериги се предлагат мебели с 15-16 мм дебелина. МДФ на мебелните вериги най-често е покрит с фолио, а не с боя. Покритието с боя е с дебелина 1мм до 1.5 мм, а с фолио е 0,2 мм. 

Обзавеждане по поръчка

Произходът на материалите при поръчка е гарантиран, тъй като Вие ги избирате от каталог на фирмата-производител, Вашият мебелист ги купува от техен дистрибутор и Вие лесно проследявате от къде идват те. 

Б. Следват формите и функционалността

При обсъждането на идеите Ви и тяхното визуализиране в 3Д-варианти, виждате нагледно как Вашите изисквания могат да бъдат задоволени спрямо мястото, с което разполагате. Спрямо осветлението или липсата на такова. Дали лавицата в кухнята, предназначена за любимата Ви кафеварката, ще пречи на хладилника да се отваря. И дали ще успеете да приберете грижливо петте чифта маратонки за зимата, за да дочакат и те в добро състояние следващото лято. 

Вашият мебелист ще Ви предложи най-добрия вариант спрямо условията в дома Ви и планирания бюджет. Можете да усвоите ниши, да скриете пералня, да вградите гардероб или библиотека – отново възможностите са неограничени. 

В. Гъвкавост при офериране на цена 

Офертата на производителят на мебели по поръчка подлежи на обсъждане и договаряне, докато цената в търговския обект е фиксирана. 

Вашият мебелист ще Ви предостави различни варианти на проекта с различни цени в зависимост от избраните материали и класове механизми. Ще обсъдите заедно проектните варианти и при надвишаване на бюджета Ви, той ще Ви предложи решения, при които се запазва качеството на изработката и Вашето удовлетворение.  

И за да подкрепим казаното до тук, в снимките към статията Ви показваме:

  1. Антре – в този проект бойлерът и пералнята са изнесени в антрето и скрити в шкафове, като е предвидено място за съхранение на обувки, закачалка и гардероб за външни дрехи 
  2. Кухня – отличава се с изнасящия се спомагателен плот, на който домакинята може да работи, както и да сервира закуска или следобедно кафе 
  3. Бюро – формата следва извивките на стаята с цел оползотворяване на пространството и светлината на прозореца

Следете поредицата ни за още полезна информация.

Ще се радваме да Ви бъдем полезни, ако решите да се обърнете към нас за Вашия проект!